> עוגת מוס לימון עם דומדמניות מסוכרות | Morcake

8 ביולי 2014

עוגת מוס לימון עם דומדמניות מסוכרות

חומר הגלם החודשי של "כחומר" היה לימון.


אני מתה על לימון.
עוגות לימון, מאפינס לימון.
ברוב המקרים אני אפילו מעדיפה ופלים בטעם לימון על פני ופלים שוקולד. 



תודו שלא ציפיתם לזה.



אבל כשפתאום "אולצתי" להכין משהו עם לימון, לא ממש ידעתי מה להכין.



עוגת לימון?
מאפינס לימון?
לפתוח שקית של ופלים לימון ולשכוח מהכל?



מעניין, מעניין ו.. וואו, ממש מעניין.


אבל לא. בסוף, רגע לפני שפשטתי על הסופר הקרוב לביתי (זה שבקרוב ייסגר בשבתות וייאלץ אותי לחשוב מבעוד מועד אילו דברים חסרים לי בבית לפני סוף השבוע - הולך להיות זוועה) ורכשתי את כל הוופלים בטעם לימון שלהם, החלטתי לשנות גישה.




תיעלתי את המאסטר שף שבי ואתגרתי את עצמי במשימת "מה את יכולה להכין מסתם דברים שיש לך בבית".


מה מצאתי בבית?



דומדמניות קפואות שהיו בפריזר שלי אממ... הרבה זמן. יותר מדי זמן.



חצי חבילת פתי בר שכאב הלב לראות אותה שוכבת ככה במגרה שלי, בלתי מנוצלת.



ושני לימונים שתכלס, הייתי בטוחה שכבר יירקבו לגמרי עד שאשתמש בהם, אבל למרבה המזל עדיין היו במצב שמיש. יצא טוב, בכל זאת.. הייתי חייבת להכין משהו עם לימון.



אז התחלתי לחשוב.





לא זוכרת מה קדם למה מבחינת התכנון - מוס הלימון שברור שהייתי חייבת להכין, שכבת הביסקוויטים שהתאימה בול, או הדומדמניות המסוכרות שפתאום חשבתי עליהן ולא יכולתי להוציא מהראש.





אני לא יודעת למה ואיך חשבתי על פירות מסוכרים פתאום. לא בטוחה אפילו שראיתי כאלה אי פעם, אבל מפה לשם התחלתי לחפש sparkling currants ו-sugared fruit וכל מיני דברים בסגנון, בעודי מדמיינת פירות קטנים ויפים, מצופים סוכר, כמו תכשיטים. יהלומים אפילו.



ברוב המתכונים לוקחים פירות, מצפים בחלבון ואחרי ייבוש של עשרים וארבע שעות מצפים בסוכר. מצד אחד, היה הגיון בזה שזה יעבוד.. מצד שני, פחות זרם לי כל העניין של ציפוי הפירות בחלבון חי. אז ויתרתי והלכתי בסוף על שיטה אחרת. אתם בטח יכולים לראות בתמונות שלא יצאו לי בסוף יהלומים קטנים ומושלמים - הדומדמניות התפרקו בחלקן ולא לגמרי צופו בסוכר. אבל אם תשאלו אותי, וכמובן שאתם שואלים, כי אני הכנתי ואני יודעת, עדיין יצא מגניב.





לגבי העוגה עצמה, אני חייבת לומר שני דברים:


Rudolf the red nosed reindeer..


הראשון הוא - אם אתם רואים לפורר ביסקוויטים ולהכין מהם קלתית לעוגה, אולי תשקלו לא לשבור את המיני מעבד מזון שלכם. אחרת הוא לא יעבוד ואתם תיאלצו לשבור את הביסקוויטים ביד ו/או בעזרת מערוך ו/או פחית שימורים (ותודה למאיה, שהוכיחה לי פעם בלייב שזה אפשרי) וזה דווקא יצא סבבה, אבל עדיין תרגישו מותשים ומרומים ולא לגמרי מרוצים.



לגבי הדבר השני.




מכירים את זה שבחודשי הקיץ אנשים מנסים לשכנע אתכם להכין כל מיני מתכונים "ללא אפיה", כי "כל כך חם עכשיו ולמי יש כח להפעיל תנור ובלה בלה בלה"?


אז סבבה. מבינה. מתחברת לקונספט. מגניב.


אבל.
אבל!


לפעמים גם עוגות "ללא אפיה" הן לא בדיוק תענוג בקיץ. נניח.. נניח שאתם מכינים מוס לימון המורכב מקרד לימון וקצפת. ונניח שאתם צריכים לבשל את הקרד, כי זה מה שעושים לקרד. אז נהיה לכם חם.


כי אתם אולי לא אופים, אבל הרשו לי לגלות לכם סוד - גם להפעיל את הכיריים בקיץ זה לא תענוג גדול. אז כל מתכוני ה"ללא אפיה" האלה צריכים להגיע עם כוכבית לפעמים, למשל:


עוגת מוס לימון ודומדמניות ללא אפיה, אבל עם בישול כפול של קרד לימון, אז תדליקו מזגן, מינימום מאוור.


וכן, אם אומרים את המילה "קרד" מספיק פעמים, בשלב מסוים הופכים להיות מאד מודעים לזה שמדובר במילה די משונה.


בכל אופן.


אם מתעלמים מעניין הבישול הבלתי סימפטי במהלך הקיץ (באבל ברצינות - מזגן, אנשים. מזגן. או מאוורר, אם אתם קמצני מזגן כמוני. אל תעשו פרצוף, "קמצנות מזגנים" זה לחלוטין דבר אמיתי), מדובר באחלה עוגה. ללא אפיה (עם כוכבית!), קלה להכנה (אם כי צריך לתכנן מספיק זמן מראש, היות שיש לא מעט זמן מת - הקרד צריך להתקרר, הדומדמניות צריכות לנוח, כאלה..), מתוקה-חמוצה-צהובה-ורודה ובעיקר -- טעימה!!


אמיתי.

שאלו את המשפחה שלי, כולם התלהבו. והם לא אומרים סתם. הם אף פעם לא אומרים סתם.

(חוץ מאבא. הוא לא מסוגל פיזית לומר משהו שהוא פחות מסופר מתלהב עלי או על משהו שאני מכינה. הכי טוב לאגו שלי)


יאללה.. אני הולכת לעשות דברים, ובינינו? גם לכם יש מלא מה לעשות. לסחוט מיץ לימון, לרסק ביסקוויטים, לסכר דומדמניות, ללכת לראות את כל מתכוני הלימון האדירים שהכינו שאר משתתפי "כחומר" החודש (אם כי.. אמנם זה היה חודש הלימון, אבל אני שוקלת להפוך אותו לחודש הלימון והשוקולד הלבן, מרוב שהשילוב הזה היה נפוץ).


אז בכיף שיהיה.

***
 עוגת מוס לימון עם דומדמניות מסוכרות
מקור המתכון: הקרד מבוסס על המתכון הזה, הרעיון הכללי למוס מכאן הדומדמניות מכאן.

כמות: תבנית ריבועית בעלת צלע באורך 20 ס"מ

מצרכים:
למוס הלימון
50 ג' חמאה רכה
150 ג' (3/4 כוס) סוכר לבן
זסט מלימון אחד גדול
2 ביצים גדולות
80 ג' (1/3 כוס) מיץ לימון (מהלימון הגדול האחד מקודם)
קורט מלח
4 ג' ג'לטין
20 ג' מים
250 מ"ל שמנת מתוקה

לקלתית
200 ג' פתי בר
100 ג' חמאה

לדומדמניות המסוכרות
300 ג' דומדמניות קפואות, מופשרות ומסוננות
130 ג' נוזל דומדמניות/מים
130 ג' סוכר לבן

200 ג' (1 כוס) סוכר לבן (משוער)

אופן ההכנה:
1. מתחילים בקרד: מניחים חמאה רכה בקערת המיקסר. מחברים וו גיטרה ומקרימים למשך דקה-שתיים.
2. מערבבים סוכר וזסט לימון בקערה קטנה. מוסיפים לחמאה ומערבבים עד לקבלת קרם חלק.
3. מוסיפים ביצים, אחת אחת, ומערבבים היטב לאחר כל הוספה, עד להיטמעות.
4. מוסיפים מיץ לימון ומלח. ממשיכים לערבב עד לקבלת נוזל אחיד..
5. מעבירים לסיר קטן. מבשלים על אש בינונית למשך כחמש-עשר דקות, תוך כדי טריפה, עד לתחילת בעבוע והסמכה של הקרם.
6. מסירים מהאש, מעבירים לקערה ומניחים ניילון נצמד על פני הקרם. מעבירים למקרר למשך כשעתיים.
7. עוברים להכנת הבסיס: טוחנים ביסקוויטים לפירורים במעבד מזון או ידנית, אם אין ברירה.
8. ממיסים חמאה (אפשר במיקרוגל), מוסיפים לפירורי הביסקוויטים ומערבבים היטב.
9. משטחים את הקלתית לשכבה אחידה בתבנית. מעבירים למקפיא להתייצבות.
10. להכנת המוס: מערבבים ג'לטין ומים בקערה קטנה. מניחים בצד עד להיקרשות.
11. כאשר הג'לטין נקרש, מחממים אותו כעשר שניות במיקרוגל.
12. בינתיים מחזירים את קרד הלימון הקר בחזרה לסיר (או משתמשים באחד חדש, אם אתם נהנים ללכלכך ואחר כך לנקות מלא כלים..). מחממים על אש נמוכה, עד שהקרד חמים אך עדיין נוח למגע.
13. מוסיפים ג'לטין מומס לקרד, מערבבים היטב ומסירים מהאש. מניחים בצד.
14. מניחים שמנת בקערת המיקסר. מחברים וו בלון ומקציפים עד לקבלת קצפת רכה במרקם יוגורט.
15. מעבירים את הקרד לקערה גדולה. מקפלים פנימה את הקצפת, עד לקבלת מוס אחיד אך די דליל.
16. מוציאים את הקלתית מהמקפיא. יוצאים מעליה את המוס ומעבירים למקפיא למשך ארבע שעות לפחות, עם עדיפות ללילה.
17. להכנת הדומדמניות המסוכרות: מניחים סוכר ונוזל דומדמניות (ששמרנו בקערה לאחר סינון הדומדמניות) או מים בסיר. מבשלים עד להמסת הסוכר וקבלת סירופ. מניחים בצד עד שהסירופ חמים אבל לא רותח, על מנת שהוא לא יפרק את הדומדמניות.
18. מניחים את הדומדמניות בקערה, יוצקים את הסירופ מעליהם ומעבירים למקרר למשך הלילה.
19. למחרת מסננים את הדומדמניות. מניחים סוכר בקערה קטנה, מגלגלים בו את הפירות ומעבירים אותם למגש לסוג-של-ייבוש.
20. להרכבת העוגה: מחלצים מהתבנית (סכין קטן או פלטה משוננת יכולים לעזור במלאכת ההפרדה), מעבירים לצלחת הגשה ועורמים דומדמניות מסוכרות במרכז העוגה. בתאבון וזה.

הערות/תוספות/שדרוגים:
  • מלא הערות! קודם כל, קחו בערבון מוגבל את אופן הכנת הדומדמניות. כך אני פעלתי, אבל אני לא באמת בטוחה שיש הגיון בסינון שלהן, ואז ערבוב עם סירופ סוכר-דומדמניות, ואז שוב סינון. אבל זה מה שעשיתי, ויצא סבבה ככה, אז זה מה יש.
  • כן, אני מתארת לעצמי שזה יעבוד עם דומדמניות טריות ו/או כל פרי יער אחר. אבל במקרה של פירות טריים ככל הנראה תצטרכו להשתמש במים עבור סירופ הסוכר, שהיות שהפרי לא יגיר מלא נוזלים במהלך ההפשרה.
  • מה עושים עם נוזל הדומדמניות שנשאר? ג'לו שוטס (נדבר על זה מתישהו)! או.. לא יודעת, משתמשים בזה כתרכיז למיץ דומדמניות? אני מאמינה בכם שתמצאו לזה שימוש יצירתי נפלא ונהדר.
  • היי, רגע.. לא כזה מלא הערות, מסתבר. קטע.
  • אה כן, הסוכר לדומדמניות - התחלתי מחצי כוס וכל פעם הוספתי קצת, עד שכל הפירות היו מצופים. לא חייבים לדייק על הגרם, פשוט תוודאו שיש לכם מספיק סוכר בבית.
  • דבר אחד אחרון - הדומדמניות שלי די התפרקו בסוף. לא מה שתכננתי, אבל לדעתי יצא טוב. במיוחד עם גושי הסוכר הוורודים מעליהם. בואו פשוט נאמר שזה המראה הכפרי שאני כל כך אוהבת והוא על תקן מוטיב חוזר במלא מתכונים פה, טוב?


אני מרגישה שלא מספיק הדגשתי את זה במהלך הפוסט עצמו, אבל זו עוגה ממש טעימה (מצד שני, תמונות? אין אחת פה שהיא לא פח), אוקיי? אז.. תכינו וזה וזה.

11 תגובות:

נטלי אמר/ה...

לשולחני מיד. נראה מעולה!

טליה אמר/ה...

זה נראה כ"כ טעים וחמוד*!

(*כלומר, לא חמוד - סקסי ומסוקס)

avronsharon אמר/ה...

קרד אולי מילה מוזרה אבל הטעימה ביקום :-)
הדומדמניות המסוכרות האלה חתיכות בטירוף לגמרי מגיע להם בוק משל עצמן

דנית סממה אמר/ה...

עוגה מדהימה, תודה.

עומר אמר/ה...

נראה מושלם!

Hani Moses אמר/ה...

נראה מדהים וינוסה היום בעז"ה!
ולשאלות:
-לאיזה קוטר של תבנית עגולה אפשר להמיר?
-רוטב פירות יער במקום דומדמניות, הולך?
-חייבים את הג'לטין? או שאשפר להוריד ועדיין ישאר מוס יחסית יציב?
תודה!
והבלוג שלך זה ה-דבר!

postblonde אמר/ה...

יופי, עכשיו בא לי כזה. וזה אפילו לא צהריים. תראי מה עשית, מורקייק!

אה, ושאלת צמחונים מעצבנים:
אפשר בלי ג'לטין? או שחייבים אגר-אגר במקום, ואם כן אז... כמה?

ענת אמר/ה...

טוב תקשיבי,
ורוד וצהוב זה אחלה שילוב ורק בגללו אני צריכה להכין את העוגה עכשיו ומיד!
חוץ מזה שלימון וזה.

נועה אמר/ה...

תודה מור- עכשיו בהחלט בא לי משהו לימוני קריר כזה.. ועל הדרך תודה על הפוסטים שלך שתמיד מצחיקים אותי ואני מחייכת בגללם - ממש משפרי מצב רוח :)

דורין אמר/ה...

נראה כזה טואובב! מתה על הדומדמניות מעל :) רק הקרד... יש לי משהו אישי נגדו. ;)

Mor אמר/ה...

לא מאמינה שעבר חודש וחצי ולא עניתי על שאלות, סליחה!

הייתי מכינה את העוגה בתבנית עגולה די קטנה - 16-18 ס״מ, לא יותר. וגם בקוטר כזה היא כנראה תצא די נמוכה.
רוטב פירות יער במקום דומדניות לחלוטין הולך :-)
ולגבי הג׳לטין - אני מאמינה שאפשר להשמיט אותו לגמרי, אבל לא מתחייבת. ויש סיכוי שאגר אגר יעבוד, אם כי אני מודה שאין לי ניסיון איתו.

הוסף רשומת תגובה