> עוגת שוקולד וקמח תירס עם אפרופו | Morcake

1 ביוני 2012

עוגת שוקולד וקמח תירס עם אפרופו

טוב, אני מודה: יש משהו מאד אמריקאי בדברים שאני מכינה, בין אם מדובר בעוגות קצת לא הגיוניות, או בכאלה עם חטיפים - בייגלהלמשל, או שברי עוגיות וממתקים.


אני יכולה לתלות את האשמה בשנים הספורות שהעברתי בבתי ספר אמריקאיים. אבל זה יהיה שקר. כי בבית הספר לימדו אותי את אותם הדברים - מתמטיקה, היסטוריה, רק באנגלית. לא אפיה. או אכילת עוגות.*


* אכילת עוגות. איזה שיעור מעולה זה יכול היה להיות.


האמת הפשוטה היא שאני אוהבת את הדברים האלה. אני אוהבת שוקולד. וחמאת בוטנים (ממש לא עוגות גבינה). כן, גם מסטיק וסוכריות, אבל זה לא קשור.


אני אוהבת לשלב עוגיות וחטיפים בעוגות והעוגיות שלי. זה כיף לי וטעים לי וזהו. וזה גם קצת רקורסיבי. אין מה לעשות, החנונית שבי מתרגשת מדברים כאלה.

כן, אלה סימני אצבעות בתוך הגנאש. אחרת איך הייתי מראה לכם את המרקם?

that being said, בחודשים האחרונים אני חשה בפיצול אישיות קל: מצד אחד, בקורס הקונדיטוריה שאני עושה מלמדים אותנו להכין עם שמות צרפתיים - טארטים למיניהם, עוגיות סבלה, שוסון א פום, ושאר מאפים עם לוק, טעם וניחוח אירופאי.


מצד שני, ועם כמה שאני נהנית מההכנה ולפעמים גם האכילה של הדברים האלה, כשאני חוזרת הביתה, כל מה שאני חושבת עליו זה "במה עוד לא שילבתי בייגלה?" או "האם אני יכולה פשוט לצקת צנצנת חמאת בוטנים לתבנית, לאפות, לצלם, לקרוא לזה מתכון ולהעלות לבלוג?".


בסוף אני תמיד מוצאת את עצמי חוזרת לג'אנק הזה. אתם יכולים לומר לי שזו לא אפיה אמיתית. אני יכולה לומר לכם שאתם לא אמא שלי (חוץ ממך, אמא. היי!) או אבא שלי (חוץ ממך, אבא. היי!) או הבוס שלי (חוץ מ... רגע, לא נראה לי שהוא כאן, בעצם. ביי!).


ואז אני יכולה להמשיך ולומר לכם שהכנתי עוגה עם אפרופו. כי עם כמה שאני אוהבת לשלב ממתקים ו/או חטיפים בעוגות שלי, אני עוד יותר אוהבת לשלב חטיפים מלוחים בעוגות שלי. כי מתוק ומלוח זה הדבר מבחינתי.


אז עוגה עם אפרופו.


האמת היא שמזמן רציתי לעשות את זה. ניסיתי לחשוב מה ישתלב עם אפרופו, וישר הלכתי לכיוון ההגיוני היחיד - קמח תירס. אבל פולנטה הרגישה לי צהובה מדי, ורציתי שמשולשי האפרופו יבלטו מעל העוגה, אז נשארתי באזור קמח התירס, אבל לקחתי פניה בסמטת השוקולד.



עוגת שוקולד עם קמח תירס. ואפרופו. כן.. זה פשוט הרגיש לי נכון.


תראו, מבחינת הקישוט היה לי תכנון טיפה שונה - רציתי להכין עוגת שכבות, עם קרם שוקולד בין השכבות ומעליו פירורי אפרופו, אבל העוגה יצאה נמוכה ממה שציפיתי. לכן הסתפקתי רק בחלק השני שתכננתי לקישוט - מסדר של חיילי אפרופו מעל העוגה. ועל הדרך יצאו לי גם כמה פרחי שוקולד. ואני זרמתי.


ומבחינת הטעם? שמעו, לא באמת ידעתי למה לצפות. חשבתי שאקבל פולנטה בטעם שוקולד. אז.. או שאני ממש לא זוכרת איזה טעם יש לפולנטה, או שפשוט ממש לא הייתי בכיוון. יצאה לי עוגה פאדג'ית לאללה וטעימה בטירוף, סוג של מוס אפוי. דומה קצת לעוגה הזו (וואו, איזה פוסט עתיק. טוב, אבל חוץ מהכתיבה והתמונות, הוא לא מזעזע בכלל).


קצת מוזר? כן. שונה, יוצא דופן, חמוד למראה וטעים מאד? כן.


אה, ובונוס על הדרך שהכי סוגר לכם פינה לקראת האביב הבא - כשר לפסח? יאפ. אז יש עוד עשרה חודשים, אז מה. אף פעם לא מוקדם מיד להתחיל לתכנן. one can never be too prepared. or have too many cakes.


***
עוגת שוקולד עם קמח תירס ואפרופו לקישוט
מקור המתכון: המתכון לעוגה מכאן, עם מספר שינויים קטנים שלי.

כמות: תבנית עגולה בקוטר 22-24 ס"מ, משומנת. אני אפיתי ברינג של 22 ס"מ, מרופד בנייר כסף, כמובן.

מצרכים:
1 כוס מים
1/4 כוס קמח תירס
100 ג' חמאה רכה, חתוכה לקוביות
200 ג' שוקולד מריר, שבור לקוביות
1 כפית תמצית וניל
5 ביצים גדולות, מופרדות
1/4 כוס + 2 כפות סוכר לבן

לקרם
1 מיכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה
200 ג' שוקולד מריר

שקית אחת קטנה (45 ג') של אפרופו, אפילו פחות

אופן ההכנה:
1. מתחילים בהכנת הקרם: מניחים שמנת מתוקה בסיר ומביאים לרתיחה.
2. מניחים שוקולד מריר, שבור לקוביות, בקערה קטנה. כשהשמנת מגיעה לסף רתיחה, יוצקים אותה מעל השוקולד.
3. ממתינים שתיים-שלוש דקות ומערבבים, עד להמסה מוחלטת של השוקולד. מצננים לטמפרטורת החדר ומעבירים למקרר לארבע שעות לפחות, עד לצינון מלא.
4. מחממים תנור ל-150 מעלות. 
5. מערבבים מים וקמח תירס בסיר קטן. מבשלים על אש בינונית, תוך כדי ערבוב, עד לרתיחה - משהו כמו 6-7 דקות (או פחות/יותר, תלוי בכירייים שלכם ובעוצמתן).
6. מנמיכים את האש, מכסים את הסיר ומבשלים 5-7 דקות נוספות, עד להסכמה. מסירים מהאש ומניחים לתערובת להתקרר למשך כשתי דקות.
7. מוסיפים חמאה, שוקולד מריר ווניל. מערבבים עד לקבלת תערובת אחידה. מצננים לגמרי.
8. מניחים חלבונים בקערת המיקסר, מחברים את וו הבלון ומקציפים, עד לקבלת פסגות רכות.
9. מוסיפים בהדרגה שתי כפות סוכר, תוך כדי פעולת המיקסר. מקציפים עד לקבלת פסגות קשות. מעבירים את הקצף לקערה נפרדת.
10. מניחים חלמונים ורבע כוס סוכר בקערת המיקסר הריקה. נשארים עם וו הבלון ומקציפים על מהירות בינונית למשך 3-4 דקות, עד שהתערובת סמיכה וצבעה בהיר.
11. מוסיפים את תערובת השוקולד לקערת המיקסר וממשיכים לערבב, עד לקבלת תערובת אחידה.
12. מקפלים את קצף החלבונים לתוך החלמונים בהדרגה: מקפלים פנימה כשליש מהחלבונים בעזרת לקקן, לאחר מכן שליש נוסף ולבסוף את כל השאר.
13. יוצקים לתבנית ואופים 40-45 דקות, או עד שמרכז העוגה מתייצב.
14. מצננים לגמרי ומחלצים מהתבנית.
15. חוזרים לקרם: מוציאים את הגנאש הקר מהמקרר, מעבירים לקערת המיקסר, מחברים וו בלון ומקציפים, עד לקבלת קרם יציב ונוח למריחה.
16. מניחים את העוגה על צלחת הגשה ומעבירים את הקרם לשק זילוף עם צנתר כאוות נפשכם (אני השתמשתי ב-#1M של ווילטון). מזלפים פרחים, כוכבים, מה שבא לכם. לחילופין, אפשר פשוט למרוח בעזרת לקקן.
17. מקשטים באפרופו: אני הנחתי מספר יחידות לכל אורך היקף העוגה והדבקתי פירורים לדפנות, אבל אתם יכולים לסדר אותם איך שבא לכם.

הערות/תוספות/שדרוגים:
  • נתחיל בסוף: מנסיון (מר), אני ממליצה לקשט באפרופו רק ממש לפני ההגשה. למה? כיוון שהעוגה מצופה בקרם המבוסס על שמנת, יש לשמור אותה במקרר עד להגשה. אבל אם מקשטים ישר באפרופו, הוא מתייבש ומרגיש ישן ופחות טעים. לכן, קשטו ממש לפני ההגשה. או שתכינו וישר תגישו.
  • הממ בעצם שתי האפשרויות די זהות.
  • מבחינת הקישוט, כפי שכבר כתבתי - אני ציפיתי רק את ההיקף ביחידות שלמות של אפרופו והנחתי פירורים מסביב לדפנות. במקור תכננתי להעמיד אפרופו על כל פני העוגה, אבל אז נוצר מצב שזילפתי פרחים במרכז העוגה (שקצת שקע לי פנימה, לכן הלכתי על קישוט שכאילו יבדיל אותו משאר העוגה, כדי שזה ייראה מכוון..) והיה חבל לי עליהם, אז הנחתי אפרופו רק מסביב.
  • קיצור, זה רק קישוט - אלתרו, אנשים, אלתרו.
  • אה, ושקית קטנה של 45 ג'? הכי תספיק לכם. לקישוט, לאכילה, לעוד קצת אכילה. אז אל תתקמצנו על האפרופו שאתם מניחים שלמים על העוגה, טוב? אל תקחו את העקומים. רסקו אותם והשתמשו בהם לדפנות, או לחילופין פשוט היפטרו מהם בדרכים יותר יצירתיות (אהמ. המילה "אכילה" כבר נאמרה?) - יש לכם מספיק יחידות בשקית, אני סמוכה ובטוחה שתוכלו למצוא מספיק קונוסים יפים וישרים.
  • עכשיו בואו נחזור אחורה, לתחילת המתכון: נכון אתם רגילים לקמח תירס גרגרי כזה? נו, כזה... כזה שמשתמשים בו לפולנטה. או ממליגה, לרומנים שבינינו. כן, גם אני. אבל אז הלכתי לקנות קמח תירס בסופר האורגני ליד הבית שלי (כי זה הדבר היחיד שהיה במרחק הליכה ושידעתי שאוכל למצוא בו קמח תירס) ומצאתי שם רק קמח תירס שנראה ממש כמו קמח. אבל צהוב. אז לא יודעת, אני לא בטוחה שבקמח התירס הזה אמורים להשתמש בעוגה, אבל אני השתמשתי בו ויצא אחלה. נראה לי שגם קמח התירס "הרגיל" אמור לעבוד. אני מקווה שיצא לי לנסות מתישהו, ואז אוכל לחזור ולדווח. אבל אני מזמינה גם אתכם לנסות ולדווח, כי אני סומכת עליכם הרבה יותר ממה שאני סומכת על עצמי. 
  • למה התעקשתי לקנות את קמח התירס הקמחי ולא התאפקתי והלכתי לחפש במקום אחר? כי היה פסח וממש רציתי להכין את העוגה, אז זה כאילו היה דחוף לי ולא היה לי זמן כדי ללכת לחפש במקום אחר. ומה קרה בסוף? עבר חודש וחצי מהיום ההוא ועד שבסוף אפיתי את העוגה. איפה פסח ואיפה אני.. זה היה שבוע לפני שבועות.
  • החפזון מהשטן, אתם אומרים? אתם לא האמא או האבא או הבוס שלי, אומרת אני.


טוב, לאחר מספר חיפושים וגיגולים ונסיונות להבין מה פה קורה פה, הבנתי שבעצם מה שמשתמשים בו כדי להכין פולנטה - הדבר הגרגרי הזה - זה corn meal. ואילו אני השתמשתי ב-corn flour. אז במקור אמורים להשתמש ב-meal, כלומר בקמח התירס הגרגרי, אבל למזלכם בדקתי את הנושא וגיליתי שגם קמח תירס קמחי, כלומר flour, עובד יופי. אין בעד מה, תמיד לשירותכם :-)

אה, וגם - מי בכלל נסחף עם התמונות? בטוח לא אני.

6 תגובות:

נעמה אמר/ה...

היי מור!
א. את מדהימה!
ב. בגלל שאת (א.) ובגלל שמבחינתי את יודעת הכל (לפחות בקשר לאפייה...), אני חייבת לשאול:
יש לי מלא תבניות סיליקון יפות ומגניבות ומשום מה רק כשאני אופה בתבניות של המאפינס האפייה מתבצעת כראוי.
בשאר התבניות הבפנים לא נאפה כלל ואז אני ממשיכה וממשיכה לאפות ואז יוצא לי, למשל, גוש חנק בטעם בננה....
למה??????

אנונימי אמר/ה...

העוגה ממש יפה, ונראית טעימה. :)
ואגב, אני אוהבת את העוגות הא הגיוניות שלך. לא נראה לי שאי פעם אכין אחת כזאת (כי רוב הסיכויים שאאהרוס אותה :-P), אבל הן מגניבות ביותר. :)

אנונימי אמר/ה...

את גדולה (לא פיזית, כי בחיים לא ראיתי אותך- לא במודע לפחות). אני מתה על איך שאת כותבת. והמתכונים שלך מטורפים.

שבוע טוב!

בישול בזול אמר/ה...

לא התגובה שלי נמחקה! :( בקיצור אני אוהבת אותך, וגם אני שואלת את עצמי, כל ערב לפני השינה, במה עוד לא שמתי בייגלה.

Japaniza אמר/ה...

היי היי,

אני רק רוצה להגיד שגיליתי את הבלוג הזה רק לפני פחות משעה, בעצם, ונשביתי בקסמו.

אני עוברת על המתכונים במאגר ומתכננת כבר מה אכין כשאשוב לארץ והחמאה/פירות/מלא דברים אחרים לא יהיו יקרים כמו לא יודעת מה. אה, ואז גם יהיו לי כלי מטבח חוץ מטוסטר אובן פצפון!

(אולי אלך להקפיא בננות. נראה שבינתיים זה הדבר היחיד שאני יכולה להכין).

Mor אמר/ה...

תודה בנות, אנונימיות ולא :-)

נעמה - אני לא רוצה לשבור את האמונה שלך בזה שאני יודעת הכל (הבטחון העצמי שלי, אגב, ביקש ממני להודות לך אישית. הוא מרגיש טוב במיוחד עכשיו), אבל לצערי הרב אין לי ממש תשובה. אני רק יודעת שאי אפשר תמיד לסמוך על תבניות סיליקון (אם כי שלי כמעט לא מאכזבות אותי).. השאלה גם מה האיכות שלהן, כי יש תבניות ויש תבניות.
נסי אולי לשחק עם החום של התנור - להגביר, להנמיך, לאפות יותר זמן, למקם גבוה או נמוך יותר בתוך התנור. או שפשוט תכיני הכל כמאפינס ;-)

הוסף רשומת תגובה