> מרץ 2011 | Morcake

17 במרץ 2011

פאי בייגלה ובראוניז, או - האופה והחנון


היום חוגגים בעולם את סיינט פטריקס דיי, כך שרוב הבלוגים דוברי האנגלית עמוסים במתכונים ירוקים המכילים מגוון משקאות אלכוהוליים ו/או מנטה בצורה כלשהי. מצד שני, פורים ממש ממש קרוב, אז הבלוגים העבריים מציעים אזני המן ושלל מנות עם פרג.
אבל עזבו אתכם מזה, לפני שלושה ימים ציין העולם את החג השווה באמת - יום הפאי. למי שלא יודע עדיין, ה-14 במרץ (3.14, אם תרצו) הוא יום הפאי הבינלאומי, על שמו של המספר הטרנסצנדנטלי (או טרנסצנדנטי, לפי ויקיפדיה) המגניב מכולם, או לפחות שלוש הספרות הראשונות שלו. את היום הזה חוגגים חנונים באשר הם (כן? מישהו קרא לי?) ואנשים "רגילים" מנצלים אותו כדי להכין ולאכול הרבה פאי. לכן, להלן ייקרא יום הפאי "יום האופה והחנון" (ואם כבר העלינו את הנושא - אלכס וליטל שולטיםםםם).
עכשיו בואו נעבור רגע לנושא אחר. בשבועות האחרונים עבדתי בטירוף יחד עם הבנות מהאוניברסיטה על פרויקט גדול ללימודים - פיתוח אפליקציה למען עיוורים, המיועדת לטלפון הסלולרי של מיקרוסופט. ההגשה היתה השבוע - אתמול, ליתר דיוק - ובדרך נס הצלחנו לעבור את התקופה הנהדרת הזו, למרות כמה מחלות, עייפות קולקטיבית מצטברת, אובדן תיאבון וייאוש כללי (ותודה לך, באג מעצבן בתוכנה שהחליט לזקוף את ראשו רבע שעה לפני ההגשה). אפשר לראות את האפליקציה כאן. בעצם, אפשר יהיה עוד יום-יומיים.
ועכשיו בואו נתחבר חזרה ליום הפאי (ראיתם מה זה? לא תמיד אני חופרת בלי סיבה, בסוף דווקא יש קשר בין שני הדברים). אח שלי עזר לנו לא מעט במהלך העבודה על הפרויקט, לכן כשנפגשנו איתו השבוע כדי להראות לו את התוצאה הסופית, רציתי להכין לו עוגת תודה. בגלל שזה היה יום אחרי יום הפאי, החלטתי ללכת על... קאפקייקס. סתם, ברור שפאי.

אז ככה - הכנתי קלתית מבייגלה ומילאתי אותה בבראוניז. רק לאחר האפיה הבנתי שאפיתי סוג של הומאז' לטעם המעולה של בן אנד ג'ריז שגיליתי רק לאחרונה - Chubby Hubby. הדבר היחיד שהיה חסר הוא חמאת בוטנים (פעם אחת בחיי התאפקתי והכנתי משהו בלי הטעם הזה), ודווקא נראה לי שהיא היתה יכולה להוסיף לשילוב המתוק-מלוח שעובד פה ממש טוב.
דרך אגב, מזל שהכנתי את הפאי הזה לאחי, כי מה שקרה בסוף זה שהוא לא נגע בו, מה שממש אי אפשר להגיד עלי ועל החברות שלי......
ועוד משהו אחר אחרון: גיליתי עכשיו שבן (מבן אנד ג'ריז, דא) ואני חולקים שם משפחה (יחד עם עוד חצי עולם בערך). זה אומר שמגיע לי לקבל אחוזים מהמפעל שלהם? מה לא?! ככה מתנהגים למשפחה?


***
פאי בייגלה ובראוניז
מקור המתכון: את קלתית הבייגלה לקחתי מ-Cake Duchess. המלית היא הפאדג' בראוניז הקבועים שלי, אבל הפעם השתמשתי בכמות המצוינת במתכון המקורי (כלומר, חצי ממה שמופיע במתכון שהעליתי בעבר) ובפחות שוקולד.

כמות: תבנית פאי מתפרקת בקוטר 24 ס"מ

מצרכים:
לקלתית
2 כוסות בייגלה מלוח, שבור לחתיכות (יחד עם הבייגלה לקישוט, השתמשתי בשקית (150 ג') כמעט שלמה של מקלות בייגלה קטנים)
1/4 כוס סוכר חום (אני הלכתי על דמררה, מאמינה שאפשר גם חום כהה)
3/8 כפית מלח (נשבעת לכם שככה זה מופיע במתכון המקורי. זה יכול היה להיות יותר גרוע.. נגיד π/7 כפית)

85 ג' חמאה מומסת, צוננת

לבראוניז
50 ג' חמאה
100 ג' שוקולד מריר
3/4 כוס סוכר לבן
2/3 כוס קמח לבן
1/2 כפית תמצית וניל
1/2 כפית אבקת אפיה
1/4 כפית מלח
2 ביצים

אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל-180 מעלות.
2. טוחנים גס במעבד מזון בייגלה וסוכר חום.

3. מעבירים לקערה, מוסיפים את החמאה המומסת ומערבבים היטב.
4. מעבירים לתבנית ומרפדים היטב את התחתית והבייגלה. מעניין, רק עכשיו אני שמה לב שבעצם לא משתמשים במלח בהכנת הקלתית, אבל כבר הכנסתי בדיחה מתמטית לגביו, אז אין סיכוי שאני מורידה אותו מרשימת המצרכים.

5. אופים עד שהבייגלה משחים-מזהיב בקצוות (הא? זה בייגלה, הוא כבר שחום באופן טבעי..), כ-18 דקות. מצננים. אני אפיתי רבע שעה, אולי 16 דקות, והבייגלה שלי כבר התחיל להישרף קצת. בקיצור, אפשר להוריד קצת את זמן האפיה, גם ככה הקלתית תיכנס לאפיה נוספת יחד עם הבראוניז.

6. להכנת הבראוניז: ממיסים בסיר חמאה ושוקולד (כדאי בסיר גדול יחסית, כי כל המצרכים האחרים גם ייכנסו לשם עוד מעט).
7. מסירים מהאש. מוסיפים את שאר המצרכים (סוכר, קמח, וניל, אבקת אפיה, מלח וביצים) ומערבבים.

8. יוצקים לתוך הקלתית האפויה ואופים כחצי שעה. אני הסתפקתי ב-24 דקות.



הערות/תוספות/שדרוגים:
  • מטעמי עצלות לא טחנתי את הבייגלה שלי במעבד מזון, אלא שברתי ידנית לחתיכות יחסית קטנות וניסיתי לרסק אותו בעזרת פטיש שניצלים. זה לא היה חכם כל כך, ובסופו של דבר פשוט "ריפדתי" את התבנית במקלות בייגלה קטנים ולא בקלתית בייגלה חלקה ואחידה. זה עדיין יצא טעים, אבל למדו מהטעות שלי והוציאו את מעבד המזון מהארון.
  • לאחר שמזגתי את בלילת הבראוניז לתבנית, המסתי 50 ג' שוקולד לבן במיקרוגל ויצאתי מלמעלה. ערבבתי קצת (קלות, אם תרשו לי להתפלצן) לקבלת מראה משויש. לא חובה, מן הסתם, אבל זה קצת מגניב.
  • ולבסוף ממש לפני האפיה, פיזרתי מלמעלה כמה מקלות בייגלה שבורים ושאריות של גליליות למילוי (כאלה) שהיו לי, סתם כדי לקשט.
  • כפי שכבר ציינתי בעבר לגבי הבראוניז האלה, אפשר להוסיף להם אגוזים, שוקולד צ'יפס, חתיכות שוקולד לבן, קפה, חמאת בוטנים (כמובן), מה שבא לכם, הם מצוינים גם ככה, אבל מקבלים באהבה כל שדרוג.
  • טוב, אני הולכת לראות מה טריני וסוזנה עושות לישראל, דרלינג.

9 במרץ 2011

קאפקייקס מוקה בציפוי קצפת קפה ועוגיות "מזל טוב"

השעה אחת עשרה בלילה. ואני ערה. זה סוג של נס, בפרט בשבוע האחרון.
יודעים מה ממש ממש מעייף? לשבת כל היום על המחשב ולתכנת. ומה ממש מלחיץ? הידיעה שהדדליין להגשת הפרויקט הולך ומתקרב ואפליקציית הפלאפון שאתם כותבים לא ממש עובדת על פלאפון. והיא גם לא בדיוק אפליקציה. כן...
האסטרטגיה הנוכחית שלי היא לאפות עוגה בצורת טלפון נייד ולשחד את המרצים לתת לנו (לחברות שלי ולי) ציון טוב. אבל יש עוד שבוע להגשה, אני מקווה לחשוב על תכנית פעולה אחרת עד אז.
בקיצור, כל התכנות הזה מתיש. באמת. אם ביום רגיל כל מה שאני רוצה לעשות זה ללכת לישון בעשר (אני כנראה האדם הצעיר המבוגר ביותר בעולם), אז לאחרונה כואבות לי העיניים מרוב עייפות כבר בשש בערב. אפילו קודש הקודשים נפגע - התאבון שלי: בימים האחרונים לא בא לי לאכול כלום חוץ מלחם ואורז (הישרדות, היר איי קאם!), למרות העובדה שהמקפיא שלי מכיל כרגע לא פחות מארבעה טעמים שונים של בן אנד ג'ריז (תודה, אמא). אז ברור שאין לי כח לאפות, ותכלס גם לא לכתוב.
אבל הערב נוצר מצב שאני ערה עד "מאוחר" - בהתחלה ישבתי על תרגיל ללימודים, ועכשיו גם ככה יש ליגת אלופות בטלוויזיה. בתור מישהי שפספסה עקב שינה כמה מהמשחקים הגדולים של השנים האחרונות, אני נשארת ערה כשיש ארסנל-ברצלונה, ויהי מה!
אז אחרי שהעליתי בערך שישה נושאים שונים במקביל (אני יודעת שהכתיבה מקוטעת במקרה הטוב, אבל אם לוקחים בחשבון שאני כותבת חצי מתוך שינה, אז בעצם צריך לתת כבוד רב למלמולים שלי), לטס טוק שופ. או בעצם, לטס טוק קייק.
את הקאפקייקס האלה (כן, שוב קאפקייקס, אז מה אם הם כבר לא מגניבים וטרנדיים והפאי בעצם השתלט על העולם?) הכנתי לפני כמה שבועות ליום הולדת של חברה, כשהייתי בחופשת סמסטר (אח, אלה היו שישה ימים קסומים). מדובר בחברה חובבת קפה, ואחרי ששנה שעברה הכנתי לה את עוגיות הקפה של קרין גורן והחרבתי אותן לגמרי - הייתי חייבת לה השנה פיצוי מושקע במיוחד (הערת ביניים לא קשורה: מסכנים ארסנל, לא נעים מה שברצלונה עושה להם).
אחרי שעברתי על מיליון מתכונים, פחות או יותר, ואחרי שהחלטתי להכין קאפקייקס עם בירת גינס, בסוף התעצלתי ללכת לסופר לקנות בירה והלכתי על קאפקייקס מוקה. אמנם לא יצא לי לטעום מהגירסא האפויה, אבל ילדת יום ההולדת טענה שהיה טעים. אם הטעם דומה אפילו בקצת לטעם שהיה לבלילה (וואו, טעים!!), אז אני מאמינה לה.
לציפוי הכנתי קצפת קפה מעולה (אוקיי, יש קטע שמסתבר שגם אני מאד אוהבת טעם של קפה בעוגות/מילויים/ציפויים שלי) וקישטתי את הקאפקייקס בעוגיות חמאה פשוטות אך משובחות (הו, הצניעות) שעיצבתי בצורת המילים "מזל טוב". הכי אמנותי מצדי.......... אם רק הייתם יודעים כמה סבלתי במסגרת הכנת העוגיות האלה...

בסט אחד של "מזל טוב" השתמשתי כדי לקשט את הקאפקייקס..
הסט השני (האותיות הקטנות יותר, כמובן, כי הן דלות קלוריות ומופחתות שומן)
עשה לי מזל טוב בתוך הבטן :-)

באמת שיום אחד אני אצטרך לשבת לשיחה של אחד-על-אחד עם המערוך שלי ולנסות להבין מה יש לו נגדי והאם הוא נוטר לי טינה על משהו שעשיתי לו בעבר, אחרת באמת שאני לא יכולה להסביר את היחס המחפיר שלו.

***
קאפקייקס מוקה בציפוי קצפת קפה ועוגיות "מזל טוב"
מקור המתכון: את הקאפקייקס עצמם וגם את העוגיות לקחתי מ-evil shenanigans

כמות: שנים עשר קאפקייקס. הקצפת הספיקה לי לכל הקאפקייקס, ואפילו קצת יותר. לגבי העוגיות... לא יודעת, אפיתי רק חלק, את שאר הבצק  שמרתי בפריזר לשימוש עתידי.

מצרכים:
3/4 כוס קמח לבן
1 כפית אבקת אפיה
1/4 כפית סודה לשתיה
1/4 כפית מלח
3/4 כוס סוכר
1/3 כוס אבקת קקאו
60 ג' חמאה מומסת
1/3 כוס חלב (buttermilk במקור)
1 ביצה גדולה + 1 חלבון
1 כפית תמצית וניל
3 כפות קפה חזק (הכנה: ממיסים 1 כף קפה עם 3 כפות מים רותחים)

לציפוי
1 מיכל שמנת מתוקה
1 כף קפה
1-2 כפות סוכר חום כהה
1-2 כפות קלואה (ליקר קפה)

אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל-180 מעלות ומרפדים תבנית של 12 שקעים במנז'טים.
2. מנפים קמח, אבקת אפיה, סודה, קקאו, סוכר ומלח יחד בקערה. מערבבים היטב.
3. טורפים את הביצה והחלבון יחדיו.
4. יוצרים שקע באמצע תערובת הקמח ומוסיפים חמאה מומסת, חלב, ביצים, וניל וקפה. מערבבים עד שנותרים גושים מעטים בתערובת.
5. יוצקים לתוך תבנית השקעים ואופים כ-20 דקות.
6. מצננים כשלוש דקות בתוך התבנית ולאחר מכן מוציאים את הקאפקייקס מהתבנית ונותנים להם להצטנן לחלוטין.


7. להכנת הציפוי: ממיסים את הקפה במים חמים ומוסיפים סוכר חום וקלואה. מערבבים.
8. מקציפים במיקסר את השמנת וכשהיא מתחילה להתייצב, מוסיפים שלוש כפות מתערובת הקפה.
9. ממשיכים להקציף עד לקבלת קצפת יציבה.
10. מזלפים את הקצפת על הקאפקייקס האפויים או מורחים בעזרת כף או מרית.

הערות/תוספות/שדרוגים:
  • לגבי הקאפקייקס עצמם אין לי יותר מדי מה לומר, המתכון ממש פשוט.
  • לגבי הציפוי: בהתחלה הוספתי לקפה המומס רק כף אחת של סוכר וכף אחת של קלואה. אבל בשלב מסוים, לאחר שהוספתי שלוש כפות מתערובת הקפה לקצפת, גיליתי שהיא לא מספיק מתוקה לטעמי, אז הוספתי עוד כף סוכר חום ישירות לקצפת ועל הדרך גם עוד כף אחת של קלואה. בגלל שלא המסתי את הסוכר הנוסף, ניתן היה להרגיש את הגרגרים בקצפת. בעיניי זה דווקא היה נחמד, אבל אם לא רוצים את זה, אפשר פשוט להוסיף מראש שתי כפות של סוכר (ו/או ליקר) לקפה המומס מלכתחילה, אבל יכול להיות שהקצפת עדיין לא תהיה מתוקה מספיק (מן הסתם, להוסיף כף אחת לתערובת הקפה זה לא כמו להוסיף כף ישירות לתוך הקצפת). בקיצור, תטעמו תוך כדי (מסכנים, איזה סבל) ותראו מה מתאים לכם.
  • מה לגבי העוגיות? כל מתכון של עוגיות חמאה יתאים כאן (או עוגיות אחרות שנוח לעצב מהן אותיות. או סתם עוגיות בצורה של עוגיות, אם לא רוצים לאיית משהו מיוחד). כמובן שאפשר גם בכלל לוותר. אני לא כותבת כאן את המתכון של העוגיות כי אפיתי ממש חלק קטן וגם הסתבכתי תוך כדי ההכנה: אני תכננתי לרדד את הבצק ולקרוץ ממנו אותיות (לא שהיו לי חותכנים מתאימים, חלילה), הוא תכנן להידבק לשיש לאות מחאה ולמרר את חיי. מיותר לציין שהוא ניצח, אז בסוף פשוט גלגלתי כל מיני נחשים ועיצבתי מהם אותיות. באופן מפתיע התוצאה הסופית יצאה ממש חמודה.
  • בכל אופן, נראה לי שהצלחתי לכפר על תקרית העוגיות מהשנה שעברה.
  • אה, ונגמר המשחק (כבר אחרי חצות, אבוי!) - באסה לארסנל.
  • טוב, לישון!