> ינואר 2010 | Morcake

30 בינואר 2010

עוגיות שוקולד צ'יפס ופנקו

לא מזמן נתקלתי בבלוג picky palate של בחורה אמריקאית בשם ג'ני שהיא אמנם קצת יותר מדי קופצנית בשבילי, אבל יש לה שם כמה תמונות שפשוט גרמו לי לחייך בהנאה (וקנאה!) מול המחשב. האמת, אולי אני קצת קשה איתה - הרי אם היא טועמת אפילו ביס אחד מכל מה שהיא מכינה, בטח יש לה כאלה כמויות של סוכר בגוף, שמה הפלא שהיא כל כך שמחה.
אחרי שבדקתי לעומק את שלל מתכוני הקינוחים וסימנתי לי כמה בעלי פוטנציאל, החלטתי להתחיל בעוגיות האלה. שוקולד צ'יפס זה תמיד טוב, והקטע הזה של הפנקו נשמע לי מעניין. לשמחתי הרבה, גיליתי כי אכן מדובר בעוגיות שוות ביותר. אז קבלו אותן, בגרסתן העברית.


***
עוגיות שוקולד צ'יפס ופנקו
מקור המתכון: picky palate

כמות: לי יצאו 21 עוגיות גדולות, בצורות שונות (עשיתי ניסיון עם חותכני עוגיות. note to self: בפעם הבאה לוותר על החותכנים) ו-31 עוגיות ביס קטנות. אני משערת שיכולות לצאת בסביבות ה-70 עוגיות ביס, ונראה לי שהכי כיף להכין אותן בגודל כזה.

מצרכים:
100 ג' חמאה
1/2 כוס סוכר לבן
3/4 סוכר חום דמררה
2 ביצים
1 כף תמצית וניל
1/2 2 כוסות קמח לבן
1 כוס פנקו (פירורי לחם יפניים)
1 כפית סודה לשתיה
1/2 כפית מלח
1 שקית שוקולד צ'יפס

אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל-180 מעלות.
2. מקציפים חמאה ושני סוגי סוכר במיקסר עד לקבלת תערובת חלקה.
3. מוסיפים ביצים ווניל ומקציפים עד שהכל מתערבב יחדיו.
4. בקערה נפרדת מערבבים קמח, פנקו, סודה ומלח. מוסיפים בהדרגה לחומרים הרטובים, תוך כדי ערבוב איטי (עדיין במיקסר).
5. מוסיפים את השוקולד צ'יפס ומערבבים ידנית, עד לפיזור אחיד, פחות או יותר, של השוקולד בבצק.
6. מגלגלים כדורים קטנים מהבצק ומרווחים על תבנית עם נייר אפיה (הבצק עלול להידבק קצת לידיים, אז כדאי להרטיב אותן מדי פעם).
7. אופים 9-11 דקות או עד שהקצוות מתחילים להשחים.
8. לאחר שמוציאים מהתנור, מקררים בתבנית מספר דקות ומעבירים בזהירות לרשת להמשך קירור. מומלץ לא לשחק עם העוגיות יותר מדי כשהן חמות, אחרת הן יתפרקו לכם בידיים, וחבל.


הערות/תוספות/שדרוגים:
  • חלק מהכמויות במתכון המקורי שונות, אז שלא תגידו שלא אמרתי: קצת יותר מ-200 ג' חמאה הפכו ל-100 ג' חמאה אצלי (למחמאה, האמת, כי רציתי עוגיות פרווה). 3/4 כוס סוכר לבן צומצמה לחצי סוכר בלבד וכוס וחצי פנקו לכוס אחת (בכל זאת, מי שם פירורי לחם בעוגיות?! לא רציתי להיסחף על הפעם הראשונה).
  • בעקרון אפשר לנסות לערבב את השוקולד צ'יפס במיקסר ולא ידנית, אבל המיקסר שלי לא עמד במשימה. כנראה שהבצק היה לו קצת כבד מדי בשלב הזה, והשוקולד לא ממש זז עד שתקפתי אותו בכף עץ.
  • המתכון אמנם אומר שמספיקות 11 דקות, אבל העוגיות שלי עדיין היו מעט חיוורות בשלב הזה, לכן נתתי לכל אחת מהתבניות (שלוש בסך הכל) 13-14 דקות בתנור. זה משתנה מתנור לתנור, אז כדאי לשים לב, כי עניין של דקה-שתיים לכל כיוון יכול להשפיע על איך שתצאנה העוגיות.
  • אני אמנם עשיתי את זה פשוט כי אפיתי את העוגיות בשני ימים שונים, אבל זה טריק טוב שכדאי לאמץ בכל מקרה: בערך חצי מכמות הבצק אפיתי ישר ומהשאר יצרתי גליל ארוך, עטפתי בניילון ונצמד והקפאתי לכמה שעות. לאחר שמוציאים את הבצק מהמקפיא, אפשר לחתוך חתיכות ממנו בעזרת סכין ולגלגל לכדורים (הבצק הרבה יותר נוח לעבודה כשהוא קפוא), או אפילו להניח ישירות על התבנית, זה דווקא יוצא נחמד. אופים כרגיל, כמובן.
  • העוגיות הכי טעימות יום-יומיים לאחר האפיה, אך הן נשמרו לי טוב לכמה ימים גם בצנצנת בטמפרטורת החדר. חלקן אפילו שרדו הקפאה לאחר האפיה (המרקם שלהם היה קצת פחות מוצלח משל אחיותיהן שלא הוקפאו, אך לא בצורה משמעותית).

24 בינואר 2010

עוגת קובי

קובי, אני לא יודעת מי אתה, אבל העוגה הנקראת על שמך מככבת בכל ימי ההולדת במשפחה שלי. מדובר בעוגת שוקולד קלה בטירוף, אתם אולי מכירים אותה כעוגת שוקולית או עוגת כוֹס:


אין צורך להפריד ביצים, אפילו מיקסר הוא בגדר אופציה בלבד - ערבוב ידני עושה את העבודה. התוצאה היא עוגת שוקולד מצוינת שפשוט תמיד מצליחה.

***
עוגת קובי
מקור המתכון: פורום "בישול לילדים" של תפוז

כמות: לפי המתכון, תבנית בינונית. אני כל פעם אופה בתבנית אחרת - פעם מרובעת 20X20, פעם עגולה 24, פעם אחרת עגולה 26. איכשהו זה תמיד יוצא טוב.

מצרכים:
4 ביצים
1 כוס סוכר
1 כוס שמן
1 כוס שוקולית
1 כוס קמח תופח
2 שקיות סוכר וניל
1/2 מיכל שמנת מתוקה

לציפוי
1/2 מיכל שמנת מתוקה
100 ג' שוקולד מריר
2 כפות ממרח שוקולד

אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל-150 מעלות.
2. מערבבים ביצים, סוכר, שמן, שוקולית, קמח תופח, סוכר וניל ושמנת מתוקה בקערה או במיקסר. עדיף לטרוף קודם את הביצים ואז להוסיף את שאר המצרכים, אבל לא חובה. 
3. יוצקים את הבלילה (שאמורה לצאת מאד נוזלית, אל דאגה) לתבנית (אין צורך לשמן) ואופים 40 דקות.
4. לאחר הוצאת העוגה מהתנור, או אפילו לקראת סיום האפיה, כשהעוגה עוד בתנור, מכינים את הציפוי: מבשלים על אש קטנה שמנת מתוקה, שוקולד מריר וממרח שוקולד עד לקבלת קרם חלק.
5. מחוררים את העוגה בעזרת קיסם ויוצקים את הציפוי על העוגה. כך הקרם מחלחל פנימה. אם הציפוי לא מתרכז באמצע העוגה ולא מתפזר על שאר העוגה, פשוט מרימים את התבנית ומטים אותה קצת לכל הכיוונים ה"עירומים"; הקרם נוזלי מאד ויחליק לשם בשמחה.


6. מקשטים בסוכריות צבעוניות, כמובן. אם יש ילדים/אחים קטנים/אחיינים, מגייסים אותם למשימה.


הערות/תוספות/שדרוגים:
  • אני ממליצה מאד להשתמש בנוטלה בשביל הציפוי. זה פשוט כל כך טעים.
  • ניתן להוסיף לציפוי כפית ליקר כלשהו, למשל קלואה (קפה) או פרנג'ליקו (אגוזים).
  • אמנם זמן האפיה הרשמי הוא 40 דקות, אך כדאי להתחיל לבדוק את העוגה עוד קודם. כדאי להוציא את העוגה מהתנור אם קיסם המוכנס אליה יוצא יבש או אפילו כמעט יבש. רטוב לגמרי זה לא טוב, אבל קצת לח זה בסדר, כדי שהעוגה לא תתייבש מדי. אם אחרי 40 דקות היא עדיין לא נראית מוכנה, תנו לה עוד כמה דקות.
  • אפשר לאפות בתבנית מאפינס ולקצר את זמן האפיה בהתאם. אני תמיד אופה כעוגה, אז אני לא ממש יודעת לומר כמה מאפינס יוצאים או כמה זמן צריך לאפות אותם.

18 בינואר 2010

עוגיות חמאת בוטנים

אני רוצה לנצל במה זו ולהכתיר את עוגיות חמאת הבוטנים של קרין גורן כעוגיות הקלות להכנה בעולם כולו. מערבבים שלושה מצרכים, מגלגלים לעוגיות ואופים. פשוט + טעים + יפה = מתכון מעולה שמתאים בול לתקופת המבחנים הבאה עלינו (או לפחות עלי) לרעה.



***
עוגיות חמאת בוטנים
מקור המתכון: "סודות מתוקים" של קרין גורן

כמות: 30-35 עוגיות, לי יצאו הפעם 33 לא מאד גדולות

מצרכים:
1 כוס חמאת בוטנים, חלקה/בטעם דבש/עם חתיכות בוטנים (280 ג')
1 ביצה
1 כוס סוכר (200 ג')

אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל-180 מעלות.
2. מערבבים יחד את כל החומרים בקערה לקבלת תערובת אחידה.
3. מגלגלים את התערובת בידיים רטובות לכדורים בקוטר 3-4 ס"מ ומניחים באופן מרווח על תבנית מרופדת בנייר אפיה (אם הבצק רך מדי לעיצוב, מכסים ומעבירים למקרר לחצי שעה).
4. טובלים במים חותמת לעוגיות ולוחצים אותה על כל כדור ליצירת הדוגמא. החותמת פוחסת את הכדורים - זה בסדר. לחילופין, אפשר להשתמש במזלג וליצור דוגמאות בעוגיות.
5. אופים 8-10 דקות בלבד, עד שהעוגיות יציבות למגע בשוליים ועדיין בהירות ורכות במרכז. מצננים לחלוטין לפני שמגישים (העוגיות מתפרקות כשהן חמות). שומרים בכלי אטום בטמפרטורת החדר.


העוגיות מגולגלות לכדורים

העוגיות הפחוסות, לאחר שלב המזלג

הערות/תוספות/שדרוגים:
  • ניתן להמיס שוקולד מריר ולצפות כל עוגיה (לגמרי או רק חצי עוגיה) בשוקולד. זה נותן להן מראה יותר חגיגי. אני דווקא אוהבת אותן קז'ואל.
  • אין במתכון קמח, אז שווה לקחת אותו בחשבון כשמארחים או מתארחים בפסח.
  • לגבי יצירת הדוגמא בעוגיות - לי אין חותמת מיוחדת לעוגיות, ומזלג רגיל עושה את העבודה מעולה.
  • העוגיות יוצאות מתוקות מאד לטעמי (נראה לי שהאחיינים שלי חלקו עלי), אפילו קצת יותר מדי. אפשר להוריד מכמות הסוכר, למי שלא אוהב מתוק-מתוק.


15 בינואר 2010

לחם בננות

כשהייתי בכיתה ב' או ג', הייתי במסיבת יום הולדת של חברה לכיתה. בסופה, כנהוג בימי הולדת של ילדים, קיבלו כל המשתתפים מתנות קטנות. אני קיבלתי את alpha bakery, ספרון בישול לילדים המכיל מתכון לכל אות באלפבית, החל מ-apple crisp ועד zebra stripe cookies.


למרות העובדה שהספר מלווה אותי כבר חמש עשרה שנים לפחות, ניסיתי עד כה רק שניים ממנו, אך שניהם מוצלחים ביותר. הראשון הוא fudge brownies, עליו אספר בהזדמנות. השני הוא ה-banana bread, הו banana bread.


הלחם הזה, שהוא בעצם עוגה לכל דבר, הוא אחד המתכונים הראשונים שהצלחתי להכין לבד מבלי שהתוצר המוגמר ייזרק לפח. מדובר במתכון קל ומהיר להכנה בצורה קיצונית (בכל זאת, ספר בישול לילדים) וטעים ומהיר לאכילה באותה מידה.
באופן כללי, אני מאד אוהבת לנסות מתכונים חדשים. גם אם כבר מצאתי עוגת גזר מצוינת או עוגיות שוקולד צ'יפס מעולות, יש סיכוי טוב שאם אתקל במתכון אחר, אבדוק גם אותו. עם לחם הבננות הזה - אין סיכוי. הוא פשוט עד כדי כך טוב.

***
לחם בננות
כמות: תבנית אינגליש קייק אחת

מצרכים:
3/4 כוס סוכר
1/2 1 כוסות בננות מעוכות (3 גדולות)
3/4 כוס שמן
2 ביצים
2 כוסות קמח
1 כפית סודה לשתיה
2 כפיות תמצית וניל
1/2 כפית אבקת אפיה
1/2 כפית מלח

אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל-160-165 מעלות.
2. משמנים תבנית אינגליש קייק (הערה: אם משתמשים בתבנית סיליקון, אין צורך לשמן)
3. מערבבים סוכר, בננות, שמן וביצים בקערה גדולה עם כף עץ.
4. מוסיפים את שאר החומרים.
5. יוצקים את הבלילה לתבנית ואופים עד שקיסם עץ המוכנס למרכז הלחם יוצא נקי, 60-70 דקות.
6. מצננים 10 דקות ומוציאים מהתבנית. מקררים לגמרי לפני שחותכים.


הערות/תוספות/שדרוגים:
  • המתכון המקורי כולל 1/2 כוס אגוזים קצוצים, אם רוצים. אני, אישית, פחות אוהבת את השילוב של אגוזים בעוגות.
  • ניתן, ואף רצוי, לזרוק פנימה שוקולד באיזושהי צורה (שוקולד צ'יפס, שוקולד קצוץ, לי היו הפעם פצפוצי שוקולד הולנדיים בבית).
  • אני אוהבת להוסיף לבלילה שבבי חמאת בוטנים (peanut butter chips). גם כף או שתיים של חמאת בוטנים אמור לעבוד טוב.
  • אם אתם רציניים ויודעים מה טוב בשבילכם, תוסיפו גם שוקולד וגם חמאת בוטנים לבלילה. ותזמינו אותי לחתיכת עוגה. זאת אומרת לחם...
  • לא ניסיתי מעולם, אבל אני מתארת לעצמי שאפשר לאפות את הלחם בתבנית של מאפינס. מה שכן, הכמות המקורית מספיקה לתבנית אינגליש קייק אחת, אז אני לא בטוחה שייצאו כל כך הרבה מאפינס. נסו, מה כבר יכול להיות. מקסימום מכפילים כמויות.