> שוקולד ושושנים | Morcake

17 באוגוסט 2010

שוקולד ושושנים

מאז שיש לי את הספר "עוד שוקולד" של רות אוליבר, דפדפתי בו עשרות פעמים. אני יכולה לשבת ולעבור על כל הספר מתחילתו ועד סופו ולבחון את כל המתכונים, כל פעם כאילו אני רואה אותם בפעם הראשונה.
יצא לי כבר לשמוע את הטענה לפיה הספר הזה פחות מוצלח מקודמו, "שוקולד" של קרין גורן. אז את הספר של קרין אמנם אין לי, אבל אני מודה שחלק גדול מהמתכונים ב"עוד" פחות פרקטיים מבחינתי (ועדיין רובם ככולם מגרים בטירוף). ובכל זאת, מעבר מהיר על רשימת המתכונים מגלה שדווקא ניסיתי לא מעט מהם - עוגות ועוגיות שוקולד עם מקופלת, מרשמלו, קוקוס - הכל בהצלחה מרובה (עד כמה שאני זוכרת, בכל זאת יש לי את הספר כבר ארבע-חמש שנים..).
מתכון אחד בספר תפס לי את העין מהרגע הראשון, ואיכשהו לא יצא לי להכין אותו מעולם. עד לשבוע שעבר. אבא שלי חגג יום הולדת, ואבא שלי אוהב עוגות שמרים (טוב, מי לא? חוץ מאחי, והוא באמת תעלומה לא ברורה). אז החלטתי שזה הזמן ל"שוקולד ושושנים" - עוגת שוקולד ובתוכה שושני שמרים במילוי.. פם פם פם שוקולד.

זהירות, ספוילר - כך העוגה נראית בסוף.. לאחר התעללות קלה

מה אני יכולה לומר? חבל שלא הכנתי את העוגה הזו קודם. היא די פשוטה להכנה (אלא אם כן מכינים אותה באמצע הקיץ ומנסים לעבוד עם בצק שמרים בחום של אוגוסט), מרשימה מאד (השושנים שלי לא יצאו מדהים, אבל הפרוסות מאד יפות..) וכל כך טעימה. אז נכון ששמעתי גם ביקורת על זה שעוגת השוקולד טעימה, השמרים טעימים, אבל אולי עדיף היה להפריד. מצד שני, רוב הדעות (כולל שלי) דווקא תמכו בשילוב הזה. בקיצור, אני ממליצה בחום על העוגה הזו - טעימה, יפה וממש לא היסטרית מבחינת ההכנה. אה, ומזל טוב לאבא שלי :-)


***
שוקולד ושושנים
מקור המתכון: "עוד שוקולד" של רות אוליבר

כמות: במקור תבנית קפיצית בקוטר 24 ס"מ. אני אפיתי בתבנית של 26 ס"מ ועדיין יצאה לי עוגה גבוהה למדי.

מצרכים:
לבצק השמרים
1/4 2 כוסות (380 ג') קמח לחם (שטיבל 2)
1/3 1 כפות (15 ג') שמרים יבשים
1/4 כוס (50 ג') סוכר לבן
2/3 כוס (180 מ"ל) מים
1 ביצה
קורט מלח
2 כפות שמן תירס או קנולה

למלית השוקולד
1/4 כוס (60 מ"ל) מים
1/2 כוס + 2 כפות (120 ג') סוכר לבן
1/2 3 כפות (25 ג') אבקת קקאו
50 ג' חמאה
100 ג' שוקולד מריר קצוץ
קורט קינמון (לא חובה, זו תוספת שלי - מחווה לאבא, שאוהב להוסיף קינמון לכל מה שהוא מכין - מתוק או מלוח)

לעוגת השוקולד
100 ג' שוקולד מריר קצוץ
2 כפות (30 מ"ל) מים
100 ג' חמאה
1 כף אבקת קקאו
3 ביצים שלמות
3/4 כוס (150 ג') סוכר לבן
1 כוס פחות 3 כפות (110 ג') קמח תופח

אופן ההכנה:
1. מתחילים בבצק השמרים: מערבלים את חומרי  הבצק במיקסר עם וו לישה כ-10 דקות, עד לקבלת בצק אחיד ודי רך.


2. מכסים בניילון נצמד ומתפיחים כשעה וחצי או עד להכפלת הנפח (אני התפחתי קצת יותר משעתיים). מתקבל בצק רך מאד! רות אוליבר אומרת - אל תתפתו להוסיף קמח.
3.להכנת המלית: מבשלים מים, סוכר, קקאו, חמאה, שוקולד וקינמון בסיר או במיקרוגל, עד שמתקבל קרם אחיד. מקררים לטמפרטורת החדר (עד שמתקבל מרקם משחתי ולא מאד נוזלי. אני הכנסתי את המלית למקרר להתקשות).


4. עוגת השוקולד: מבשלים שוקולד, מים, חמאה וקקאו לתערובת אחידה.
5. מקציפים ביצים שלמות עם סוכר כ-8 דקות, עד לקבלת קצף בהיר ויציב.
6. מקפלים פנימה את הקמח ואת תערובת השוקולד, מערבבים ויוצקים לתבנית משומנת כדאי לדעתי גם לרפד בנייר אפיה, על מנת להוציא את העוגה יותר בקלות מהתבנית אחר כך, בהנחה שרוצים להעביר אותה לצלחת הגשה).
7. להכנת השושנים: לשים את הבצק על משטח מקומח להורדת הנפח לחלוטין. מחלקים לשני חלקים,
8. מרדדים כל חלק למלבן בגודל 35X25 ס"מ (אין ספק שאין לי מושג מה היה גודל המלבן שלי, אבל אני לא מתווכחת עם הספר), מורחים עליו מחצית מכמות מלית השוקולד ומגלגלים לגלילה.
9. חותכים פרוסות בעובי 7 ס"מ כל אחת (שוב - לא צריך לדייק על הסנטימטר).
10. חוזרים על הפעולה עם מחצית הבצק הנותרת (בסך הכל יצאו לי בסוף 11 או 12 שושנים).
11. מניחים את שושני השמרים בתוך תערובת עוגת השוקולד בצורה מעגלית, כמו בעוגת שושנים, כשהצד החתוך למעלה.


12. מתפיחים עשר דקות ובמקביל מחממים תנור ל-160 מעלות.
13. אופים כ-30 דקות, או עד שעוגת השוקולד מוכנה וקיסם יוצא ממנה כמעט יבש עם מעט פירורים לחים, ואילו השושנים מקבלות גוון זהוב-שחום. מניחים להצטנן מעט לפני ההגשה.


הערות/תוספות/שדרוגים:
  • מסתבר שבסופר שליד הבית שלי אין קמח לחם. אחת העובדות אפילו מאד הופתעה כששאלתי אותה, לטענתה היא בכלל לא ידעה שיש דבר כזה. אז חידשתי לה וכך עשיתי את המעשה הטוב שלי לאותו היום (או המתקרצץ..). בכל אופן, מטעמי עצלות (מה, לנסוע עכשיו לעוד סופר? למה זה טוב?), התפשרתי על קמח רגיל ובאמת שיצא בסדר גמור.
  • מבחינת זמנים: את בצק השמרים ערבלתי כשש דקות בלבד, פחדתי לערבב יותר מדי. כנראה שהייתי צריכה ללכת על עשר דקות בכל זאת, כי הוא עשה לי קצת בעיות - נדבק, נדבק, נדבק קצת, ואז נדבק. קירור קל במקרר ועבודה בארבע ידיים יחד עם אמא (אוקיי, שתי ידיים שלה וקריאות עידוד שלי מהצד) די פתרו את העניין, אבל פעם הבאה אני מפעילה את המיקסר עשר דקות ולא שניה פחות!
  • את העוגה אפיתי 36 דקות במקום 30, אבל נראה לי שיכולתי להוציא אותה קודם. מה שקרה זה שכל פעם הכנסתי קיסם לתוך חלק של העוגה שהיתה בו מלית של שושני השמרים. המלית הזו נמסה במהלך האפיה ואמורה להישאר די נוזלית, אבל הקיסם כל הזמן יצא רטוב, מה שגרם לי לחשוב שהעוגה עוד לא מוכנה... לא נורא, יצא טוב בסוף, אבל כמה דקות פחות אולי היו אפילו משפרות את העוגה. זה הזמן לציין שלמחרת האפיה היא עדיין היתה טעימה (שוב - שמרים. איך איך איך זה יכול להיות לא טעים?) אבל התייבשה קצת. יומיים אחרי האפיה היא פשוט כבר לא היתה. נקודה.
  • אז כמו שאמרתי, המלית של השושנים נשארת נוזלית למדי וזה כל כך טעים! קראתי בבלוג של מישהי (תסלח לי הכותבת, אני לא זוכרת כרגע איפה בדיוק זה היה, אבל התמונות שלה היו יפות מאד!) שהיא השתמשה בבצק שמרים אחר ובנוטלה בתור מלית. אני בטוחה שזה יוצא מעולה עם ממרח שוקולד, נוטלה בפרט, אבל לדעתי שווה "להשקיע" קצת במלית הזו, כי היא כל כך עשירה ובהחלט מוסיפה לטעם הכולל של המאפה.
  • העוגה שלי יצאה מאד יפה מבפנים (לעניות דעתי, כמובן), אבל מבחוץ לא משהו. השושנים שלי מראש לא היו שיא השלמות (בכל זאת, בצק השמרים ניסה להתמרד), ובנוסף הן (הן, נכון? זה הרבים של שושנה, לא שושן.. נראה לי. יאללה, שיהיה הן) גם שקעו לתוך עוגת השוקולד. האמת שכל הסובבים אמרו שהעוגה מאד יפה, אבל אם גם אתם לא שלמים עם התוצאה הסופית, כמוני, אפשר לפזר קצת אבקת סוכר מלמעלה לתוספת יופי. אני ויתרתי, כי אני גם פחות אוהבת את הטעם של אבקת סוכר מפוזרת סתם ככה מעל עוגה. אבל אפשר. או פשוט לחתוך את העוגה מהר-מהר ואז אף אחד לא יספיק לראות מה קורה מבחוץ - החלק הפנימי (והטעם, בעיקר!) כבר יסיחו את דעתם...


6 תגובות:

חיה אמר/ה...

אהבתי מאד ,אין לי ספק שאכין את העוגה.
את כותבת מקסים!!!!!!
תודה.

Mor אמר/ה...

איזה כיף, תודה רבה!

MoranSha אמר/ה...

קראת על הנוטלה ב"יופי במטבח".
חיה, כותבת הבלוג, היא אלופת האפיה. אין מתכון שמרים שלה שלא הצליח לי. אני רוצה שהיא תבשל בשבילי לנצח.
אני לא יודעת באיזה גרסה אבחר (כנראה אלך על המילוי שלך כי אני לא מכניסה נוטלה הביתה), אבל אני בטוחה שכל גרסה תהיה מוצלחת.

לגבי הלישה - צריך ללוש הרבה כשמדובר בבצק שמרים כי זה מה שיוצא את סיבי הגלוטן שמעניקים למאפה את האלסטיות שלו ואת האווריריות שלו. לישה = מאפה טעים יותר. יש לזה הסברים כימיים לגמרי אם את בקטע (או שאת מאלה שאוהבות רק מתמטיקה ואז אני אוהב אותך פחות).

Mor אמר/ה...

וואו מורן, שוקולד ושושנים, החזרת אותי אחורה.. איזו עוגה מוצלחת זו היתה! איך הכנתי אותה רק פעם אחת? זה יצטרך לקרות שוב בקרוב.
בכל אופן.. נכון, קראתי אצל חיה. מוזר שאני של לפני שנה לא ידעה את זה, כי אני של עכשיו לגמרי זוכרת שראיתי את העוגה אצלה. מוזר. כנראה שסבלתי מאובדן זכרון בזמנו.. יש לה באמת אחלה בלוג (והיא בעצמה אחלה). אני מודה שלא הכנתי שום דבר שלה עדיין, אבל אני עוקבת אחרי הבלוג כבר זמן רב.
לגבי המילוי, עוגה אחת שיש בה גם שמרים וגם שוקולד מכל הכיוונים, באמת שאין שום סיכוי שזה לא יעבוד. אבל למה הו למה את לא מכניסה נוטלה הביתה?!
אני מודה לך על ההסברים הכימיים :-) אני מתחילה קורס בקרוב, מאמינה שיסבירו לי שם את כל סודותיהם של השמרים ושאר פלאי המטבח. מקווה, בכל אופן.
ורק דבר אחרון: ביני לבין המתמטיקה יש יחסי אהבה-שנאה. משהו כמו - אני אוהבת אותה, היא שונאת אותי.

MoranSha אמר/ה...

הכנתי אותה עכשיו, היא יצאה כ"כ יפה!!! (כנראה שתמונה תגיע לפייסבוק).
ורוצה לשמוע משהו ממש מגניב? שיטלטל את עולמך???
אפיתי אותה כמתנה לחנוכת בית, אז השתמשתי בתבנית קוגלהוף חד"פ (מנייר) וכמובן שיש יותר מדי בלילה ויותר מדי שושנים לתבנית הקטנה הזו, אז מהשאריות עשיתי מאפינס שוקולד שושנים! כל מאפין הוא עוגת שוקולד קטנה עם שושנה! אותי זה העיף החוצה. באמת. אני מתרגשת עד דמעות.

MoranSha אמר/ה...

ואגב, היא כ"כ טעימה שזה צריך להיות לא חוקי.

הוסף רשומת תגובה